Schemata Architects embraces rough material finishes for gallery in Seoul


The rough finishes of an existing concrete and brick structure are contrasted by white exhibition spaces at Arario Gallery in Seoul, completed by Japanese studio Schemata Architects.

The gallery is located at the rear of the Space Group Building, a modernist icon in South Korea that houses the Arario Museum.

Designed by architect Kim Swoo-geun, the grey-brick, heritage-listed building was completed in the 1970s and converted into the museum in 2014.

Exterior of the Arario Gallery in Seoul by Schemata Architects
Arario Gallery sits alongside the grey-brick Space Group Building

Alongside this building is a glazed extension from the 1990s by architect Jang Se-yang, a student of Swoo-geun, as well as a traditional South Korean home, or hanok, which was relocated to the site when it reopened in 2014.

Amid this architectural backdrop is a brick and concrete structure added to the site in the 1980s, which Schemata Architects was tasked with converting into the Arario Gallery.

“It was a great challenge for me, a Japanese architect, to work on the third building – excluding the hanok – especially after seeing the perfect contrast between the two buildings already created by the master and the disciple,” said Schemata Architects Principal Jo Nagasaka.

Interior of the Arario Gallery in Seoul by Schemata ArchitectsInterior of the Arario Gallery in Seoul by Schemata Architects
The gallery spaces are contained in white rooms

Looking to create a space that “looks unchanged on the outside”, the studio retained the building’s structural frame and dark brickwork, originally chosen to complement the Space Group Building.

“In this context, we thought that inserting another unique feature into the landscape would not be appropriate,” explained Nagasaka.

White gallery interior with grey brick floorsWhite gallery interior with grey brick floors
Brickwork extends across the floor of the basement

Organised across four floors and a basement level, the white-walled gallery spaces sit alongside the existing staircase, lift, service and storage areas, where the structure’s rough material finishes have been left exposed.

In these more industrial-feeling spaces, walls have been made using plywood on metal frames. Teamed with metal doors and white metal balustrades, they deliberately stand out against the “skeleton” of the existing building.

In the basement, the dark grey brickwork of the adjacent museum is mirrored in a brick floor that extends throughout the space.

On the third floor, sections of the exterior wall were removed to create a full-height glass wall in the VIP area. This looks out towards the nearby Changdeokgung Palace and a surrounding park, also visible through windows in the stairwell.

Concrete stairwell with white stairsConcrete stairwell with white stairs
White metal accents highlight new additions to the Arario Gallery

“In this way, we established repetitive patterns where visitors would emerge from the white cube into a skeleton space and see the palace beyond as they ascend to the upper floors,” said Nagasaka.

Lounge area in Seoul by Schemata ArchitectsLounge area in Seoul by Schemata Architects
Large windows in the Arario Gallery overlook Changdeokgung Palace

Schemata Architects is a Tokyo-based studio, Founded in 1998 by Nagasaka after he graduated from Tokyo University of the Arts.

Its previous projects include a public bathhouse in Tokyo finished with turquoise tiles and a hillside guesthouse and bar for a home on the coast of an island in the Seto Inland Sea.

The photography is by Yongjoon Choi.





Source link

About The Author

Scroll to Top