CLB Architects creates trio of "tectonic structures" for Wyoming residence


US studio CLB Architects has created a retreat in rural Wyoming that has three wood-clad structures, with a creek running underneath the primary residence.

Located on a 35-acre (14-hectare) property near the town of Wilson, the home was envisioned as a series of “tectonic structures” set within a diverse ecosystem.

CLB Architects and HSH Interiors have created a rural mountain retreat in Wyoming

The ShineMaker home looks toward the Tetons, a mountain range that rises sharply from the Jackson Hole valley. The property features a pine forest and stands of aspens, which transition to a rolling meadow.

Composed of three distinct buildings – a main house, guesthouse and writer’s studio – the project was designed for a California-based couple who manage an independent record label.

House in mountains
It was envisioned as a series of tectonic structures

Both homeowners are also authors, and they desired a second home in rural Wyoming where they could write while immersed in nature.

Each building responds to its immediate setting.

House with small trees in front
The project consists of a main house, guest house and writer’s studio

The main house was “conceived as a geologic remnant in the landscape, located on the edge between field and forest”. The other two buildings are tucked within the woods and feel more intimate.

Stretching horizontally from east to west, the main house is rectangular in plan yet more sculptural in form.

House with large porch
Each building responds to its immediate surroundings

Local firm CLB Architects carved away portions of the 6,000-square-foot (557-square-metre) building to form recesses and openings. The roof is undulating, and the facades are clad in burnt wood.

“The main house appears to grab surrounding trees as anchors, sinking in the centre, and pulling upward toward the sky at the corners,” the team said.

Angular structure in forest
The writer’s studio and guesthouse are tucked into the woods

“Working in concert with the landscape, this dynamic quality further through the building’s charred Shou Sugi Ban exterior, tugged and carved to create overhangs and openings.”

Just west of the home’s centre point, the building extends over a lowland creek. The floor plan was cut away here to form a courtyard-like opening, enabling water to flow unencumbered.

Cube house in forest
The writer’s studio rises two stories while the guest house is rectilinear in form

The ground floor includes public spaces, the primary bedroom suite, a garage and a gym, along with “an expansive mudroom for the client’s Irish wolfhounds”.

Upstairs, on the west side of the plan, there is a partial floor with a lounge and two additional bedroom suites.

House with large windows
The interiors were informed by the client’s love of layers and texture

Throughout the home, large stretches of glass offer sweeping views of the majestic terrain.

“Each window frames a view of the prairie and Teton Range beyond,” the team said.

Kitchen with black stools
Rooms feature a blend of earthy and industrial materials

The interior was designed by San Francisco-based HSH Interiors, who drew upon the client’s love of “comfort, layers and textures”.

Rooms feature a blend of earthy and industrial materials. Bleached cedar, travertine, onyx and limestone are intermixed with concrete, steel and bronze.

A bar with loud wallpaper
Features include hand-painted wallpaper murals

Special features include a concrete fireplace surrounded by a tattoo-inspired basrelief and hand-painted wallpaper murals.

The client’s bohemian lifestyle and love of music, literature and the great outdoors were the inspiration behind the interior design,” the team said.

Room with tall windows
Bleached cedar, travertine, onyx and limestone were used throughout the buildings

The earth-toned palette – with pops of mustard, blush and deep burgundy – is punctuated by collectible pieces, vintage finds and contemporary art.

The property’s other two buildings are similar.

Totalling 1,577 square feet (147 square metres), the guest house has a rectilinear form and carved-away entrance. Inside, the team placed three bedrooms and a communal area.

The writer’s studio rises two levels and contains 580 square feet (54 square metres).

A sign on a wall with red chair
The complex was informed by the client’s love of music, literature and the outdoors

“A two-storey sentinel surrounded by fledgling aspens, the structure includes a first-floor living space and a second-floor studio, where the occupant can be immersed in contemplation among the tree canopies,” the team said.

A fourth structure is planned for the site and will have a spiritual function.

Bedroom with big windows
A fourth structure is planned for the site

Based in Jackson, Wyoming, CLB Architects has designed numerous projects in the area.

Others include the sensitive update of a wood- and steel-clad house it created in 2003, and a house with three courtyards that represents a blend of Japanese and mid-century Californian architecture.

The photography is by Matthew Millman


Project credits:

Architecture: CLB Architects
CLB Architects team: Eric Logan (principal/partner), Andy Ankeny (principal/partner), Sam Ankeny (principal), Leo Naegele (project manager)
Interior designer: HSH Interiors
HSH Interiors team: Holly Hollenbeck
Contractor: KWC, Inc
Landscape: Hershberger Design
Lighting: Lux Populi
Civil engineer: Nelson Engineering
Structural engineer: KL&A
Mechanical engineer: Energy 1
Electrical engineer: Energy 1
Styling: SPI (Stephen Pappas)



Source link

About The Author

Scroll to Top